***       Водещите вечерни новини       на 21 юни 

...
   ***   
   Водещите вечерни новини   
   на 21 юни 
Коментари Харесай

Водещите новини! Влизаме в Шенген на два етапа – през октомври и януари. Кабинетът отряза Радев от срещата на върха на НАТО


   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 21 юни   

 

Европейските институции към този момент се приготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътешестване на този стадий може да се счита за несъмнено.

Предварителният проект е приемането в Шенген да стане на два стадия – първо за контрола през летищата през октомври, а пълноправното участие с унищожаване на сухопътния граничен надзор би трябвало да се случи на 1 януари 2024 година.

***

Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще съставлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това е решил през днешния ден Министерският съвет.

От 2012 година по негласна сделка сред държавното управление и президентството на тези срещи постоянно е ходил президентът.

Знак, че този път България ще се съставлява от премиера обаче даде още нощес вицепремиерът Мария Габриел от Брюксел. „ Мисля, че би трябвало да бъде регистрирано, че в тази обстановка, когато за първи път от две години, след пет избори имаме постоянно държавно управление, което се декларира като евроатлантическо, е редно да се даде на това държавно управление опция на форумите от подобен огромен формат да го съобщи и да бъде водещо “, сподели тя пред публицисти.

***

Вярно е, че България приготвя нов транш военна помощ за Украйна и го декларирахме напълно публично. Това съобщи пред медиите министърът на защитата Тодор Тагарев.

„ Помощта ще е съгласно техните потребности и нашите благоприятни условия, както е решило Народното събрание на 9-и декември предходната година. Ще е сравнима по размер и типове с първия пакет по това решение от предходната година. Някои неща се повтарят, има някои нови, само че като размер е почти същата. Нямам информация за цената на пакета “, добави той.

***

В част от хотелите отказаните резервации са съвсем 50%.

***

Днес публично настъпи астрономическото лято, а група хора са решили да се разхладят в локва, формирана от проливните дъждове на територията на зарязан градеж в столичния квартал „ Студентски град ".

Това излиза наяве от фотоси, оповестени във Facebook групата „ Забелязано в София ".  

***

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов освободи Сийка Милева от длъжността представител на основния прокурор.

Тя ще продължи да работи във Върховната касационна прокуратура, написа bTV.  

***

***

Това се случи с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

***

„ Руският президент и висш главнокомандващ на въоръжените сили на страната Владимир Путин може да разгласи предварителен набор на бойци “, съобщи украинското издание УНИАН.

По думите на основания в Киев боен специалист Олег Жданов: Силите на окупаторите понасят големи загуби в жива мощ и техника. От началото на пълномащабната война против нашата страна (24 февруари 2022 г.) към днешна дата силите на страната-агресор и техните помагачи са изгубили над 222 000 бойци и офицери.

„ В опит да се покрият тези загуби, в Кремъл евентуално ще разгласят набор преди края на септември “, уточни още експертът.

***

Най-малко 35 души се удавиха след поглъщане на надуваема лодка, плаваща за испанските Канарски острови, заяви през днешния ден неправителствена организация " Уокинг бордърс ", защитаваща правата на мигрантите.

***

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР